Wandelen door de historie van Nederland

Zuid Oost Groningen heeft een rijke historie waar je letterlijk doorheen wandelt. Wat velen niet weten is dat Nederland in Westerwolde is ontstaan. In de burcht van Wedde welteverstaan. Deze burcht is gevestigd in een fantastisch natuurgebied. Een gebied waar historie en natuur hand in hand samengaan. Niet heel verwonderlijk dat in deze omgeving vele wandelroutes zijn uitgezet.

wandelen

Westerwolde Wandelweekend

Alle wandelroutes worden onderhouden door vrijwilligers die zijn aangesloten bij Stichting Wandelen in Westerwolde. Dat doen zij met veel passie, zodat iedereen kan genieten van de prachtige natuur. Jaarlijks organiseren deze mensen in juni een wandelweekend. Een weekend met wandelingen van 10 kilometer op zaterdag en 12,5, 25 en 40 kilometer op zondag. Fanatiekelingen kunnen zich zelfs voor meerdere wandelroutes aanmelden. Een ‘must do’ voor iedere wandelliefhebber.

Lange afstand wandeling:

Westerwoldepad

In meerdere dagen wandelen van Wedderbergen naar Ter Apel en weer terug. Dat kan over het Westerwoldepad, een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer lang. Het pad is in twee richtingen beschreven en gemarkeerd. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die deze regio te bieden heeft. Het enige wat je hoeft te doen is de geel-blauwe markeringen volgen.

Dagje wandelen in Zuid Oost Groningen:

Graanrepubliek

Een dagje wandelend eropuit in Zuid Oost (ZO) Groningen? Dan is de dagwandeling Graanrepubliek, 18 kilometer, zeker een aanrader. Een wandeling die Frank Westerman heeft beschreven in zijn gelijknamig boek ‘De Graanrepubliek’. Je loopt dwars door het landschap van Oldambt. Als je het boek hebt gelezen, merk je dat de geschiedenis tastbaar wordt. De wandeling is het gehele jaar toegankelijk. Elk seizoen heeft weer zijn charmes.

Wandelen door een

Afwisselend landschap

In Nederland zijn weinig wandelgebieden zo afwisselend als in Zuid Oost Groningen. Je wandelt langs een van de grootste beekdalen van Europa of loopt langs uitgestrekte weilanden waar koeien rustig staan te grazen. Tijdens elke wandeling kom je weer op unieke plekken terecht. Wandelen in Zuid Oost Groningen is écht de moeite waard!

Monnikentocht

Monnikentocht

40 wandelingen

40 wandelingen

Westerwoldepad

Westerwoldepad

Pronkjewailpad

Pronkjewailpad

Westerwolde Wandelweekend

Westerwolde Wandelweekend

uit tips

Zo Groningen, zo in je mailbox!